* Menu House * House Instrumenten * Kijkwijzer House *

* TRANCE * ACID * GARAGE * TWOSTEP *


Invloeden uit andere muziekstijlen zijn niet meer weg te denken uit de house. Zelfs country, jazz en bigband zijn met house gemengd. House heeft op haar beurt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van andere muzieksoorten. Ze is in de jaren 1990 van grote invloed op de popmuziek geweest. Supersterren als U2 en Madonna verwerken house in hun muziek en laten zich beïnvloeden door house artiesten als Basement Jaxx en Daft Punk.

In Engeland laten Pakistaanse en Indiase migranten van zich horen met hun mix van traditionele Indiase muziek en moderne dance. Ook binnen de house ontstaan er een groot aantal nieuwe stromingen zoals trance, garage, acid en twostep. Met de opmars van de computer en internet wordt het steeds eenvoudiger om zelf house muziek te maken. Met een computer met geluidskaart, een modem, de juiste software en een beetje fantasie kom je al een heel eind. Dit betekent niet dat het altijd even makkelijk is om 'muzikaal hoogstaande' house te maken. Een flink aantal house producers is muzikaal uitstekend onderlegd en beschikt wel degelijk over studio's en geavanceerde apparatuur. Moderne house blijft dansmuziek.

TRANCE
(Internationaal)

Trance muziek komt in alle culturen voor en is veel ouder dan de moderne popmuziek. Maar als housevariant wordt onder trance een vorm van house verstaan met een zogenaamde psychedelische inslag. In trance zijn veel verschillende melodielijnen verwerkt die naar een hoogtepunt toewerken. Trance is zelf ook weer in vele varianten verdeeld. Zo heb je bijvoorbeeld Goa-trance. Deze is genoemd naar een gebied in India, waar deze muziek midden jaren 1990 erg populair wordt. Ook is er tegenwoordig de club-trance. Club-trance of epische trance is muziek die nog eens extra effecten meekrijgt van drumroffels en andere spanningselementen.

ACID
(Internationaal)

Als we het over acid hebben bedoelen we muziek die gemaakt wordt met behulp van een bepaalde drumcomputer, de Roland TB303. De 303 brengt een bijtend ('acid') geluid voort dat vooral in de begindagen van de house erg populair is. House wordt daarom in die tijd ook wel 'acid house' genoemd. Acid is bovendien een woord voor psychedelische drugs, zoals LSD. Maar dat heeft met muziek verder weinig te maken. Artiesten als Phuture en Marshall Jefferson behoren tot de eersten die de 303 in hun muziek gebruiken.

GARAGE
(Internationaal)

Garage is een ander woord voor house met zang. Deze stroming, die zijn wortels heeft in New Yersey, nabij New York, is een directe afstammeling van de disco. Blaze en Marshall Jefferson behoren tot de pioniers van dit genre.

TWOSTEP
(Internationaal)

Onder twostep verstaan we de Engelse house-variant waarbij de nadruk steeds op de tweede maat ligt. Opvallend genoeg is twostep één van de eerste varianten van de house die niet in Amerika, maar in Europa ontstaat. In Engeland noemen ze twostep ook wel UK Garage. Bekende twostep artiesten zijn Artful Dodger en Craig David.