* Menu Hiphop * Hiphop Instrumenten * Kijkwijzer Hiphop *

* BLOCKPARTIES * VROEGE HIPHOP *


Hiphop ontstaat in de jaren 1970 aan de Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika in de stad New York. Deze eerste vorm van hiphop wordt ook wel 'Old School' genoemd. Alle elementen van deze muziekcultuur zijn oorspronkelijk hier ontstaan.

BLOCKPARTIES
(Verenigde Staten van Amerika : New York City)

Blockparties zijn de eerste hiphopfeesten in de jaren 1970. Zij worden georganiseerd in de wijkThe Bronx in New York. Blockparties zijn buurtfeesten die veel weg hebben van de reggae soundsystems. Op het zonnige eiland Jamaica zijn die al eerder te zien. Ze worden gebruikt op een soort van drive-in shows waarbij men op straat een geluidsinstallatie opzet. Dit gebeurt vaak vanuit de achterbak van een auto of bestelbusje. Een DJ draait plaatjes en een MC praat de plaatjes aan elkaar.

In de New Yorkse Wijk The Bronx is het de Jamaicaan Kool Herc die hiermee begint. De achttienjarige Kool Herc is op Jamaica geboren. Op zijn dertiende verhuist hij met zijn ouders naar New York. Daar begint hij zijn eigen soundsystem. Herc koopt van elke plaat twee exemplaren en mixt ze als eerste aan elkaar. Daarbij gebruikt hij de ritmische tussenstukken (breaks) om de mensen op straat aan het dansen te houden. Het duurt niet lang voor andere DJ's hem proberen na te doen. Hiphop is geboren. De muziek op blockparties is bedoeld als dansmuziek. Draaitafels en microfoon worden gebruikt als instrument.


VROEGE HIPHOP
(Verenigde Staten van Amerika: New York City)

Al snel proberen de DJ's elkaar met allerlei kunsten en trucs met de platenspeler te overtreffen. Zo vinden Grandmaster Flash en Grandwizard Theodore het scratchen uit. Terwijl de DJ's hun trucs uithalen, is het de MC die het publiek vermaakt met zijn commentaar (rap).

Dit is het begin van wat misschien wel de belangrijkste jongerencultuur uit de jaren 1980 en 1990 wordt, met een wereldwijde invloed op alle muziekstijlen en -culturen. De zogenaamde vier elementen van de hiphop bakenen de uitingen van deze jongerencultuur af. Het zijn rappen (MC-en), DJ-en, breakdance en graffiti. In het begin van de jaren 1980 komt daar nog een vijfde element bij: human beatboxen. Naast Grandwizard Thomas en Grandmaster Flash is ook de artiest Afrika Bambaata een goed voorbeeld van deze vroege hiphop.