* Menu House * House Instrumenten * Kijkwijzer House *

* WAREHOUSE * HOUSE *


In de jaren 1970 is de disco rage in volle gang. DJ's als Larry Levan, Francois Kevorkian en Frankie Knuckles trekken met hun DJ- avonden volle zalen in hun clubs in New York. Zij weten hoe zij hun discoplaten ritmisch aan elkaar kunnen mixen. Deze clubdisco is zijn tijd ver vooruit. De mixtechniek van de DJ's met behulp van meerdere platenspelers en mengtafels is de oorsprong van de latere house muziek.

WAREHOUSE
(VS: Chicago)

Frankie Knuckles verhuist eind jaren 1970 naar Chicago. Hier gaat hij draaien als DJ in discotheek 'The Warehouse'. Knuckles zet The Warehouse steevast op zijn kop met zijn mix van latin- en euro disco, zwarte soul en Europese elektronische new wave.

De disco rage is inmiddels over zijn hoogtepunt heen. De belangstelling voor deze muziek neemt snel af. Knuckles moet het vooral hebben van de langgerekte ritmische discoplaten met veel percussiestukken. Deze worden steeds vaker als remixen uitgebracht. In een discotheek aan de andere kant van Chicago, The Music Box, draait DJ Ron Hardy een soortgelijke mix van stijlen. Hij legt de nadruk vooral op de dwingende percussie en zware baslijnen. Het duurt niet lang voordat jonge producers hun eigen 'warehouse' muziek gaan maken. De dansvloer wordt langzaam een ware smeltkroes van verschillende muziekstijlen. De muziek wordt met simpele middelen als goedkope ritmeboxen, synthesizers en soms zelfs kinderspeelgoed gemaakt. Deze eenvoudige muziek is vooral bedoeld om de mensen in de clubs op de dansvloer te krijgen en te houden. Draaitafel en mengtafel worden als echte instrumenten gebruikt.

HOUSE
(VS: Chicago)

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van de naam 'house'. Volgens kenners is de naam afgeleid van discotheek The Warehouse in Chicago. Nadat DJ Frankie Knuckles zijn muziek in die club begint te draaien, worden de plaatselijke platenzaken en radiostations overspoeld met verzoekjes voor die muziek die in 'The House' gedraaid wordt. Zo wordt de muziek uit The warehouse tot 'house' muziek.

Maar er wordt ook beweerd dat de naam 'house' ontstond doordat deze muziek gewoon thuis gemaakt kan worden. Voor house is in principe geen studio nodig. De meeste house heeft immers niet veel meer om het lijf dan een eenvoudig ritme uit een drummachine, een basloopje en een paar samples, samengevoegd tot een 'track'(meervoud: tracks of trax). Trax is ook de naam van de eerste platenmaatschappij die op grote schaal house gaat uitbrengen. Al zijn kleine labels als Jes Say Records er eerder bij.

De mensen in de discotheken moeten wel even wennen aan het (nieuwe) house geluid. De muziek met stevig aangezette vierkwartsmaat en elektronische percussie wordt echter keer op keer door de lokale DJ's gedraaid. Net zolang tot het een ware rage is geworden.

House wordt een nieuwe vorm van muziek die het niet moet hebben van traditionele zangstructuur of een mooi melodietje. Het accent ligt meer op het sterk herhalende karakter en het bedwelmende geluid van het ritme en de bas. De eerste houseplaat wordt volgens overlevering gemaakt door Jessie Saunders en heet 'On and On'. Het is een eigen versie van de b-kant van een plaat die hij als DJ veel draait. De plaat zelf is al een mega-mix van eerdere hits. DJ's als Marshall Jefferson, Jamie Principle, Adonis, Chip E en vele anderen volgen Saunders' voorbeeld. Maar het is Farley 'Jackmaster' Funk die met 'Love Can't Turn Around' de eerste echte wereldhit scoort. De DJ is een volwaardige muzikant geworden.