* Menu India * Indiase Instrumenten * Kijkwijzer India *

* ASIAN UNDERGROUND * BHANGRA * ASIAN DANCE FUSION *


Tegenwoordig worden westerse popmuziek en Indiase muziek steeds meer met elkaar gemengd. Steeds vaker hoor je sitar en tabla in de moderne dance muziek. De nieuwe mengvormen beslaan een heel spectrum van hiphop, ragga, dancehall, house, techno en R'nB.

De meeste mixen vinden plaats in Engeland. Dit komt omdat veel Indiërs hier na de onafhankelijkheid van India naar toe trekken. In Engeland ontstaat de Asian Underground, Asian Dance Fusion en bhangra muziek.

ASIAN UNDERGROUND
(Internationaal)

De vermenging van Indiase muziek en techno levert in Engeland de zogenaamde Asian Underground op. Asian Underground mixt Indiase muziek met house en andere samples. De bekendste vertegenwoordiger van deze muziekstijl is de Asian Dub Foundation.

BHANGRA
(Internationaal)

Bhangra is oorspronkelijk een dans uit de Punjab in Noord-India. Eind jaren 1980 wordt de muziek die bij deze dans hoort door de Aziatisch-Indische gemeenschap in Engeland herontdekt. Zij combineren deze muziek met moderne dance elementen als sampling, mixen en scratchen. Zo ontstaat een geheel nieuwe muziekstijl die in korte tijd een grote populariteit krijgt. Bekende bhangra-artiesten zijn Sangeeta, Dhaler Mendi, Alaap, Eshara, Anikha en Achanak.


ASIAN DANCE FUSION
(Internationaal)

Door het combineren van kale dance-ritmes uit de house en techno met oosterse instrumenten als sitar en tabla onstaat Asian Dance Fusion. Bands die deze muziek maken zijn Apache Indian, Cornershop en de Asian Dub Foundation. Asian Dance Fusion sluit meer nog dan Asian Underground aan bij de moderne dance muziek.

In 1998 breken de DJ's Badmarsch, Harv, Ges-E en drie Indiase musici Shri, JC001 en Aref door met hun clubnights in het Londense Nothing Hill. Zij mixen moderne dance met Hindi filmmuziek, bhangra en qawwali. De leden van Stereo Nation zijn afkomstig uit Engeland, India en de Cariben en mixen Caribische muziek, bhangra en ragga met R'nB en Hindi film samples tot een nieuwe uiterst dansbare sound. Ook in Nederland wordt deze oosterse mix steeds populairder. Zo mengt de Hindoestaanse zanger Dhroe Nankoe - met zijn groep Mumbai Dub Company - Indiase muziek met westerse dance.