* Menu India * Indiase Instrumenten * Kijkwijzer India *

* HINDI FILMMUZIEK * WESTERS INDIASE MUZIEK *


Net als muziek in de rest van de wereld krijgt ook de Indiase muziek te maken met invloeden van buitenaf. En de Indiase muziek wordt zelf natuurlijk door migranten over de hele wereld verspreid. Hier kan je kennismaken met de hindi filmmuziek en de westers-Indiase muziek.

HINDI FILMMUZIEK
(India)

De Indiase filmindustrie behoort tot de grootste ter wereld. De meeste van de Indiase films worden in Bombay gemaakt. De stad wordt daarom ook wel 'Bollywood' genoemd. De films die er gemaakt worden zijn in het Hindi. Meestal gaat het om een combinatie van suggestieve erotiek, komedie, romantiek, geweld en sentiment met een moralistische ondertoon. Omdat het grootste deel van de Indiase bevolking het niet erg breed heeft, vluchten ze graag weg in de droomwereld van de Indiase film.

Typerend voor deze films zijn de talloze liedjes die er in verwerkt worden. Het verhaal wordt hier regelmatig voor onderbroken. De acteurs zingen echter meestal niet zelf. Ze playbacken vaak op de zang van professionele studiozangers en -zangeressen. Deze worden vaak net zo beroemd als de filmsterren zelf.

Hindi filmmuziek is meestal een mengeling van Indiase en westerse muziek. Het Indiase systeem van raga, tala en kharaja wordt hier gecombineerd met westerse harmonie, meerstemmigheid, homofonie, polyfonie en akkoorden. Instrumenten uit beide culturen worden door elkaar gebruikt. Grote orkesten naar westers model staan centraal. Westerse instrumenten als viool en elektrische gitaar doen hun intrede. De zang is wel altijd traditioneel Indiaas. Beroemde sterren uit de Hindi filmmuziek zijn Lata Mangeskar, Asha Bhosle, Geeta Dutt, Kishore Kumar en Mukesh.

INDIASE MUZIEK IN HET WESTEN
(Internationaal)

In de jaren 1960 zijn het The Beatles die in het Westen een grote belangstelling voor de Indiase muziek weten op te wekken. Maar Indiase muziek vormt al lang een inspiratiebron voor westerse muzikanten. De Nederlandse componist Ton de Leeuw en de Franse componist Messiaen laten er zich door inspireren. De beroemde violist Yehudi Menuhin treedt samen met Ravi Shankar op. Ravi Shankar zelf breekt eind jaren 1960 in de westerse wereld door met zijn optreden op het Woodstock popfestival. Hij speelt daar een raga voor een publiek van westerse jeugd. De moderne componist Philip Glass heeft aan Indiase conservatoria gestudeerd. Hij maakt karakteristieke raga-achtige muziek.