* Percussie-instrumenten * Blaasinstrumenten * Snaarinstrumenten *

PERCUSSIE-INSTRUMENTEN
BALAFOON

De balafoon is een idofoon. Het is een soort houten xylofoon. De balafoon bestaat uit een stel gestemde (hard)houten staven. Er onder hangen kalebassen als klankversterkers. De balafoon is karakteristiek voor de West-Afrikaanse traditionele muziek.
DJEMBÉ

De djembé is een mebrafoon. Het is een vaasvormige trommel uit West-Afrika. Kenmerkend is de smalle basis. Djembé's bestaan in verschillende afmetingen die allemaal hun eigen klank hebben. Van kleine solotrommels tot grote bastrommels. Djembé's bespeel je met je hand en je vingers. Ze zijn karakteristiek voor de West-Afrikaanse muziek. Soms zet men er losse opzetstukken op die mee rammelen tijdens het trommelen (zie afbeelding). De trommel is erg populair geworden. Je vindt de djembé nu over de hele wereld.
DUIMPIANO

De duimpiano is een idofoon. Op deze houten klankkast wordt met houten stokjes of plankjes geslaan, die aan de duim zijn bevestigd. Het is dus een soort xylofoon die in veel verschillende vormen en maten bestaat. De duimpiano is karakteristiek voor de West- Afrikaanse traditionele muziek.
DUNDUN

De dundun is een membrafoon. Het is een traditionele, cilindervormige, grote trom uit Mali. De dundun is karakteristiek voor de traditionele Maninka muziek. De dundun wordt met grote stokken bespeeld.
GUNGON

De gungon hoort bij de membrafonen. Het is een grote, cilindervormige, tweevellige trom uit West-Afrika. De gungon wordt met een gebogen stok bespeeld.
KRIN

De krin of spleet-trom is een idofoon. Het is een trommel uit West-Afrika. De krin bestaat uit een gespleten en uitgeholde boomstam waarop met stokken wordt gespeeld.
SABAR

De sabar is een membrafoon. Het is een trommel uit West-Afrika. De trommel lijkt veel op de djembé, maar hij is langer en smaller en wordt met een dun stokje bespeeld.
SISTRUM

Het sistrum is een idofoon. Het kan vele verschillende vormen hebben. Het sistrum bestaat uit een houder waarin een aantal rammelende belletjes, bekkentjes of plaatjes zijn opgehangen. Zo kan er ritmisch mee worden gerammeld.
TAMANI

De tamani of 'talking drum" ('pratende trom') is een membrafoon. Het is de traditionele trom uit Mali. De speler kan tijdens het trommelen de spanning van het trommelvel aanpassen, waardoor de toon verandert. Hierdoor lijkt het alsof de trommel 'spreekt'. De tamani is karakteristiek voor de Maninka muziek.
BLAASINSTRUMENTEN
SCHELP

In West-Afrika worden wel eens grote schelpen gebruikt als blaasinstrument. Na een beetje oefenen kun je hier een soort trompetgeluid uit halen.
SNAARINSTRUMENTEN
GITAAR

De gitaar is een westers instrument met zes snaren. De snaren worden getokkeld of geslagen. Zo wordt de gitaar zowel voor ritme (als slaggitaar) als solo's gebruikt. Elektrisch versterkt is de gitaar niet meer weg te denken uit de populaire muziek. Maar hij speelt ook akoestisch nog steeds een grote rol. In de West-Afrikaanse muziek wordt de gitaar nu ook veel gebruikt.
KORA

De kora is een traditioneel tokkelinstrument uit West-Afrika. De kora heeft 21 tot 25 snaren die, zoals bij een harp, langs de hals gespannen zijn. De kora wordt als begeleidingsinstrument vooral door de griots gebruikt. Maar ze heeft ook haar plaats in de hedendaagse populaire muziek verworven.
NGONI

De ngoni is een tokkelinstrument. Het is de traditionele luit uit Mali waarbij de lange hals is bevestigd op een kalebas. De ngoni is karakteristiek voor de Maninka muziek.

Terug naar de West-Afrikaanse muziek