* Percussie-instrumenten * Blaasinstrumenten * Snaarinstrumenten *

PERCUSSIE-INSTRUMENTEN
DHAPLA

De dhapla is een membrafoon. Het is een grote éénvellige lijsttrom uit India, die met een stok wordt bespeeld. De dhapla is karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
DHOLAK

De dholak is een membrafoon. Het is een tweevellige trom uit India. De trom is in het midden boller dan aan de uiteinden. De dholak is karakteristiek voor de Indiase muziek.
DHOOL

De dhool is een membrafoon. Het is een tweevellige, houten, cylindervormige trom uit India. De dhool is karakteristiek voor de Indiase muziek.
DJAATH

De djaath zijn idofoon. Het zijn twee ronde, metalen bekkens die alleen door mannen bespeeld worden bij ramajan en tjantaal muziek. De djaath zijn karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
ENKELBELLEN

De enkelbellen zijn idofoon. De kleine metalen belletjes worden op banden rond de enkels van de danser geknoopt. Ze rinkelen bij elke stap ritmisch mee. Enkelbellen zijn karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
KHANDJARI

De khandjari is een soort tamboerijn met maar een paar bekkens. De bekkens zijn idofoon. Maar ze zijn hier gecombineerd met een lijsttrom, die natuurlijk membrafoon is. De khandjari is karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
MADJIRA

De madjira zijn idofoon. Het zijn een aantal kleine bekkentjes in een houten kader. Het kader kan vele vormen hebben. De madjira zijn karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
MRDANGAM

De mrdangam is een membrafoon. Het is een tweevellige cylindertrom uit Zuid-India. De trom wordt zittend met de vingers en/ of vlakke hand bespeeld. De mrdangam is karakteristiek voor de klassieke Karnatische muziek.
NAGARA

De nagara is een membrafoon. Meestal gaat het om een ketelvormige trommel die bespeeld wordt met stokken. De nagara is karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
TABLA

De tabla zijn membrafoon. Het zijn twee kleine ketelvormige trommels uit India. Ze worden met de vingers en handpalmen bespeeld. Meestal heeft één trommel een bolle vorm en de ander een cylindervorm. De tabla zijn karakteristiek voor de traditionele Indiase muziek.
BLAASINSTRUMENTEN
BANSURI

De bansuri is een houten blaasinstrument. Het is een van bamboe gemaakte dwarsfluit uit India. De bansuri wordt bespeeld in de traditionele Indiase muziek.
HARMONIUM

Het harmonium is een blaasinstrument. Het heeft een verticale blaasbalg die met de hand wordt bespeeld. Het harmonium komt uit West-Europa, maar wordt nu nog gebruikt in India. Het harmonium is karakteristiek voor de klassieke Indiase muziek.
SHENAI

De shenai is een houten blaasinstrument met dubbel riet. Het is een soort hobo zonder kleppen en komt uit India. De shenai is karakteristiek voor de klassieke Indiase muziek.
SNAARINSTRUMENTEN
SANTUR

De santur is een snaarinstrument. Het is een citer van Perzische afkomst, waarbij de snaren met lichte slaghoutjes worden aangeslagen. Vanuit Perzië is de santur ook in India gekomen. In India heeft het een karakteristieke trapeziumvorm. De santur is karakteristiek voor de Indiase traditionele muziek.
SARANGI

De sarangi is een strijkinstrument uit India. Het instrument wordt vaak hurkend bespeeld. Het is een soort ingewikkelde viool met extra snaren die meeklinken als de vier speelsnaren bespeeld worden. De sarangi is karakteristiek voor de klassieke Indiase muziek.
SITAR

De sitar is een tokkelinstrument uit India. Het heeft meestal vijf speelsnaren en extra snaren die meeklinken. De sitar heeft een lange hals met losse toonrichels en een kalebas als klankversterker. De zingende klank en de glijdende toonschalen zijn karakteristiek voor de klassieke Indiase muziek.
TANPURA

De tanpura is een tokkelinstrument uit India met vier snaren. De tanpura begeleidt vaak, samen met het ritme van de tabla, de sitar in de klassieke Indiase muziek.
VINA

De vina is een snaarinstrument. Het is een soort citer met één of twee kalebassen als klankkast. De vina komt uit India. De vina is karakteristiek voor de klassieke Indiase muziek.

Terug naar de Indiase muziek