* Percussie-instrumenten * Blaasinstrumenten * Snaarinstrumenten *

PERCUSSIE-INSTRUMENTEN
DARABUKA

De darabuka is een membrafoon. Het is een éénvellige vaasvormige trommel die in heel Turkije en de Arabische wereld met handen en vingers wordt bespeeld. De darabuka is karakteristiek voor alle traditionele Arabische muziek. Maar het heeft ook in de populaire muziek haar belangrijke plaats behouden.
DAVUL

De davul is een membrafoon. Het is een tweevellige trom uit Turkije. De trom wordt over de schouder gehangen en aan beide kanten met een verschillende stok bespeeld. De davul is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
NAKKARE

De nakkare zijn membrafoon. Het zijn twee trommeltjes van klei die aan elkaar vast zitten. Ieder trommeltje heeft één vel dat met de handen of vingers bespeeld wordt. De nakkare zijn karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
TAR

De tar of lijsttrom is een membrafoon, die in vele vormen en variaties voorkomt. De basisvorm is een éénvellige trom die met de hand bespeeld wordt. De tar komt in de gehele Arabische wereld voor en is ook karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
BLAASINSTRUMENTEN
CIFTE

De cifte is een houten blaasinstrument met enkel riet. Het is een soort van dubbele klarinet en komt uit Turkije. De cifte is een karakteristiek instrument in de Turkse volksmuziek.
KLARINET

De klarinet is een westers houten blaasinstrument met enkel riet. De trilling van het rietblad tegen het mondstuk maakt de toon. De klarinet is onderdeel van een westers orkest. Maar ook in Turkije wordt de klarinet veel gebruikt.
NEY

De ney of lothar is een houten blaasinstrument. Het is een rechte fluit. De fluit is in een bepaalde toonsoort gestemd. Meestal komt de ney voor in een serie van verschillende lengtes. De ney wordt als een dwarsfluit bespeeld en is karakteristiek voor de traditionele Arabische muziek.
TULUM

De tulum hoort bij de houten blaasinstrumenten. Het is een soort doedelzak uit Turkije. De speler houdt via een pijpje de zak gevuld met lucht. Door onder de arm lucht uit deze zak te drukken ontsnapt de lucht door een klankpijp. De klankpijp is als een fluit bespeelbaar. De tulum wordt bespeeld in de Turkse volksmuziek.
ZUMMARA

De zummara of zamr is een houten blaasinstrument met enkel riet. Het is een soort dubbele klarinet. De zummara bestaat uit (meestal) twee pijpjes die samen bevestigd zitten in één of twee hoornbekertjes met daarin één enkel riet. Daarna wordt de lucht verder geleid door twee pijpen die elk als een fluit bespeelbaar zijn. De zummara is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
ZURNA

De zurna is een soort eenvoudige hobo met dubbel riet, uit Turkije. De zurna is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
KANUN

De kanun is een tokkelinstrument. Het is een soort citer die met vingerplectra bespeeld wordt. (Een plectrum is een plaatje waarmee de snaren worden getokkeld). De kanun is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
KEMENCE

De kemence of keman is een strijkinstrument. Het is een soort driesnarige viool uit Turkije. De kemence is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
SNAARINSTRUMENTEN
REBAB

De rebab is een tweesnarig strijkinstrument, afkomstig uit Turkije. De rebab wordt verticaal bespeeld. Het instrument is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
SANTUR

De santur is een snaarinstrument. Het is een citer van Perzische afkomst. De snaren worden met lichte slaghoutjes aangeslaan. De santur is vanuit Perzië in Turkije gekomen. Daar heeft het een karakteristieke langwerpige vorm. De santur is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
SAZ

De saz is een tokkelinstrument. Het is een luit met een lange hals, een peervormige klankkast en vier snaren. De saz is vanuit Centraal-Azië in Turkije terechtgekomen. Het is het instrument van de Turkse troubadour. De saz is een veel gebruikt instrument in zowel de Turkse volksmuziek als de Turkse populaire muziek. De saz kent drie maten: cura (klein), baglama (middel) en divan (groot).
TANBUR

De tanbur is een tokkelinstrument. Het is een luit met lange hals en 48 toonrichels. De tanbur komt uit Turkije en is karakteristiek voor de Turkse volksmuziek.
UD

De ud of oud is een tokkelinstrument. Het is een luit met korte hals van Arabische oorsprong. De ud wordt bespeeld in de gehele Arabische wereld en is karakteristiek voor de traditionele Arabische muziek .
VIOOL

De viool is een westers strijkinstrument. Oorspronkelijk wordt de viool horizontaal op de schouder met een strijkstok bespeeld. In Turkije bespeelt men de viool ook wel verticaal als een rebab. De viool is een vast onderdeel van een orkest. Maar hij wordt ook in de Turkse volksmuziek en de Turkse populaire muziek gebruikt.

Terug naar de Turkse muziek