INSTRUMENTEN UIT DE HIPHOP
BEATBOX

De beatbox is eigenlijk een voorloper van de sampler. De eerste exemplaren hebben nog geen opnamefunctie. Men kan er dus geen geluid mee 'samplen'. Bij de beatbox zit achter een aantal knoppen steeds een geluidsfragment (sample). Van dit fragment kunnen de snelheid of toonhoogte worden veranderd. Door ritmisch op deze toetsen te drukken kan men wel geheel nieuwe percussielijnen maken.
DE UNIT

De deejay heeft altijd een combinatie van een mengpaneel, twee platenspelers, één of meerdere koptelefoons en natuurlijk een aantal platen. Dit noemt men de unit.
MENGPANEEL

Het mengpaneel wordt ook de mengtafel genoemd. Van oorsprong is het een studio-apparaat waarmee meerdere muziekpartijen bij elkaar gebracht worden tot een compleet nummer. Met de schuiven op het mengpaneel kan men complete ritmes en effecten maken. Dit doet men door snel en ritmisch te wisselen tussen de beide geluidsbronnen. Hier moet men wel een vakman voor zijn! Het mengpaneel wordt dan ook als een echt instrument gezien.
MICROFOON

De microfoon of (vaak afgekort tot) 'mic' is een elektronisch apparaat. Met de microfoon kun je zang, instrumenten of geluiden versterken of zelfs vervormen. De microfoon is uiteraard het belangrijkste instrument voor de rapper, toaster of deejay. Met de 'mic' kan hij - over de muziek heen - zijn stem of effecten laten horen. Maar met een microfoon kan hij ook hele nieuwe geluiden maken, bijvoorbeeld door er op te trommelen of met behulp van de luidsprekers een rondzingende toon, galm of echo mee te maken.
PLATENSPELER

Door de deejays is de platenspeler, draaitafel of (in het Engels) 'turntable', een echt instrument geworden. Bij het scratchen wordt de plaat onder de naald van de platenspeler met de handen heen en weer bewogen. Hierdoor ontstaat een speciaal en nieuw ritme. Voor het scratchen worden nu zelfs speciale draaitafels ontwikkeld.
VINYL

De oude langspeelplaten of LP's worden ook wel vinyl genoemd. Ze zijn namelijk van vinyl gemaakt. Vinyl is heel buigzaam, in tegenstelling tot de oudere 78 toerenplaten die van zo hard kunststof zijn dat ze makkelijk breken. Een mooie verzameling vinyl is voor de deejay natuurlijk onmisbaar als bron voor geluiden en effecten.

Terug naar Hiphopmuziek