* Landenmenu * Noord-Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer Noord-Afrika *

De landen in het noorden van Afrika hebben een gemeenschappelijke geschiedenis achter de rug. Noord-Afrika wordt al in de 7e eeuw door de Arabieren bezet. Marokko, Algerije en Tunesië (ook wel de Maghreb-landen genoemd) kennen vanaf dat moment, samen met Libië en Egypte, een Arabische (islamitische) cultuur.

Maar ook de oorspronkelijke bevolking blijft er wonen. Zij zorgt er voor dat in al die landen binnen de Arabische cultuur toch verschillende muziekstijlen ontstaan.


Bovendien komen er nog andere invloeden van buitenaf. Wanneer de Moren verjaagd worden uit Zuid-Spanje nemen zij hun eigen muziek terug mee naar Noord-Afrika. Later zorgt de koloniale Franse aanwezigheid voor mengvormen van Arabische en westerse muziek. In Egypte hebben deze twee culturen elkaar dan al ontmoet. Dit komt door de Engelse koloniale aanwezigheid in Egypte. Daardoor ontstaat er een nieuwe populaire Arabische muziekstijl. Door de migratie van veel Noord-Afrikanen naar het Westen gaat die muziek de hele wereld over.

* Traditionele Noord-Afrikaanse Muziek * Traditionele Arabische Muziek *
* Populaire Arabische Muziek * Moderne Noord-Afrikaanse Muziek *