* Menu Noord Afrika * Noord Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer Noord Afrika *

* CHAABI * AL JEEL * NATIONALE VOLKSMUZIEK *


Overal in de Arabische landen hebben zich populaire muziekvormen ontwikkeld uit de mix van traditionele Arabische muziek en invloeden van buitenaf. Zo kan jr de Al Jeel in de hele Arabische wereld vinden. Maar er zijn ook lokale vormen van populaire muziek. Zo kent Marokko de chaabi. Ook is er een hernieuwde interesse voor de nationale volksmuziek.

CHAABI
(Marokko)

In chaabi hoor je de muziek van de Berbers en Arabieren terug. Hun muziek wordt hier vermengd met Afrikaanse ritmes van de Gnawa en met westerse muziek. In het begin speelt men deze muziek alleen op straat.

Maar tegenwoordig kan je chaabi ook in café's, op festivals en bij bruiloften vinden. Chaabi is luister- en dansmuziek.

AL JEEL
(Internationaal)

Al Jeel is de naam voor populaire muziek die vooral uit Egypte komt. Tot het begin van de jaren 1970 is deze muziek in de hele Arabische wereld erg populair. Al Jeel ontstaat doordat er aan het einde van de 19e eeuw steeds meer contact is tussen het Westen en het Nabije Oosten. Vooral in Egypte en Libanon is er door de Engelse aanwezigheid veel invloed van de westerse muziek. Er ontstaan daar zelfs conservatoria en muziekscholen. In die scholen onstaan mengvormen van traditionele Arabische muziek met westerse melodie-opbouw en harmonieën. Ook worden westerse instrumenten zoals de piano ingevoerd. Je kan de verschillende melodische modi of tonen van de Arabische muziek hier eigenlijk niet op spelen. Dit levert een nieuwe stijl op. Kenmerkend voor deze muziek zijn lang uitgesponnen liederen, begeleid door een overdadig orkest.

Al Jeel is zowel luister- als dansmuziek. De bekendste zangeres in deze stijl is de Egyptische Oum Kalsoum. In Marokko is zij zeer geliefd. Haar muziek bevat veel elementen van westerse muziek. Marokkaanse artiesten die tot in Egypte en verder bekend zijn geworden zijn Aziza Galal en Sapho.

NATIONALE VOLKSMUZIEK
(Noord-Afrika)

Gebaseerd op de traditionele volksmuziek ontstaan begin jaren 1970 reacties tegen de te westerse Al Jeel muziek. Gevoed door religie en nationale trots gaat men terug naar de basis van de eigen volksmuziek. Er worden nieuwe liederen gemaakt met maatschappijkritische teksten. Doordat deze kritiek vaak nogal politiek beladen is, worden de teksten soms verhuld om geen moeilijkheden te krijgen. De nationale volksmuziek draagt een boodschap uit.

De Marokkaanse groep Nass El Ghiwane is de belangrijkste vertegenwoordiger van deze muziek. Zij zetten zich af tegen de algemene westerse populaire muziek. Ze zijn erg geliefd. Veel Marokkaanse jongeren en scholieren kunnen de teksten meezingen.