* Menu Noord-Afrika * Noord-Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer Noord-Afrika *

* GNAWA MUZIEK * BERBER MUZIEK * BEDOEÏEN MUZIEK *


Voor de komst van de Arabieren wonen er vooral Gnawa, Berbers en Bedoeïen volkeren in Noord-Afrika. Hun muziek is nog steeds springlevend.

GNAWA MUZIEK
(Marokko)

De Gnawa muziek komt van de Gnawa bevolking in Marokko. In de loop van de tijd heeft de Gnawa bevolking een eigen muziekstijl ontwikkeld. De Gnawa spelen (vaak in een groep) dindoun muziek op feesten. Daarnaast zijn ze vaak te zien in steden, zoals Marrakesh, waar ze spelen op straten en pleinen.

Gnawa muziek is overwegend religieuze trance muziek. Deze wordt vaak gebruikt om lichamelijke en geestelijke ziektes te genezen.

BERBER MUZIEK
(Marokko)

Berber muziek is de muziek van de Berbers in Marokko. Centraal in de Berbermuziek staat éénstemmige, vaak antifonale koorzang. Mannen en vrouwen wisselen elkaar hier af en zingen korte monotone fragmenten. Er zijn ook Berberstammen waar mannen en vrouwen nooit samen zingen, dansen of spelen. De ahwash is een typische Berberdans.

Na de oogst, aan het einde van de zomer, vinden grote Berberfeesten plaats, zoals besnijdenisfeesten, het lamt feest, de tazzunt feesten en bruiloften.

Berbermuziek kent veel handgeklap. Dit handgeklap is anders dan in het Westen. Er wordt namelijk geklapt met gespreide vingers. Dit geeft een andere klank dan mensen hier gewend zijn. Andere kenmerken van de Berbermuziek zijn polyritmisch trommelspel van bendirs en opvallend hoge trillende stemgeluiden van de vrouwen.

BEDOEÏEN MUZIEK
(Algerije)

Bedoeïen muziek is de muziek van de Bedoeïen in Algerije. Typisch vuur hun traditionele muziek is het gebruik van fluiten. Deze fluiten worden begeleid door handtrommels zoals de def en de tar.

Bedoeïen muziek uit de streek rond Oran is de voorloper van de latere raï muziek.