* Landenmenu * Surinaamse Instrumenten * Kijkwijzer Suriname *

Suriname is gelegen in Zuid-Amerika. Suriname is vroeger een Nederlandse kolonie geweest. In de 16e eeuw hebben de Nederlanders Suriname gekregen van de Engelsen, in ruil voor hun kolonie 'Nieuw Amsterdam' (dat nu New York heet). Vanaf dat moment worden er veel slaven vanuit West-Afrika naar Suriname gehaald. Sommige slaven ontsnappen naar het regenwoud. Daar mengen zij zich met de Indianen die er wonen. Deze slaven (en hun nakomelingen) worden marrons genoemd. Daarnaast zijn er de stadscreolen. Dit zijn de nakomelingen van de slaven die in de steden blijven wonen.
Wanneer in 1863 de slavernij wordt afgeschaft, halen de Nederlanders Aziatische arbeiders naar Suriname om daar te werken. Zo komen er veel Chinezen, Javanen en Hindoestanen (zie ook India) als gastarbeider naar Suriname.


Suriname wordt in 1965 een onafhankelijk land. Paramaribo is de hoofdstad. Veel Surinamers trekken dan naar Nederland. Zij nemen hun muziek mee. In Nederland ontstaan er weer nieuwe muzikale mengvormen. Het is daarom ook moeilijk om te zeggen wat nu eigenlijk Surinaamse muziek is. Op Surinaamse feestavonden zal je allerlei muziekstijlen tegenkomen.

* Traditionele Surinaamse Muziek * Surinaamse popmuziek *