* Menu Suriname * Surinaamse Instrumenten * Kijkwijzer Suriname *

* CREOOLSE POPMUZIEK * HINDOESTAANSE POPMUZIEK *

In de Surinaamse popmuziek bestaan veel mengvormen van (traditionele) creoolse of Hindoestaanse muziek met westerse en Caribische invloeden. Zo zijn kaseko en paramaribop voorbeelden van Surinaams-creoolse popmuziek en is hindipop een Hindoestaanse muziekvorm met westerse en Caribische invloeden.

Een aantal Surinaamse artiesten is erin geslaagd internationaal door te breken met meer westerse muziek. Zo vond Denise Jannah haar plek binnen de jazz en Ruth Jacott en Humphrey Campell brachten het o.a. tot het Eurovisie-songfestival. Bovendien zijn veel Surinaamse jongeren tegenwoordig actief in de R&B en hiphopscene. .

In Suriname zelf leverde de combinatie met jazz en fusion de zogenaamde Paramaribop op.


CREOOLSE POPMUZIEK
(Suriname)

Kaseko is vrolijke dansmuziek. Kaseko is ontstaan uit de traditionele Surinaams-creoolse kawina muziek. Kaseko heeft twee elementen van de kawina overgenomen: het zingen volgens roep- en antwoordpatroon (call and response) en het gebruik van percussie-instrumenten. Het belangrijkste percussie-instrument is de skratsji. Die geeft het basisritme aan.

De percussie-instrumenten worden aangevuld met westerse popinstrumenten, zoals een elektrische gitaar, een basgitaar en een drumstel.

Binnen de kaseko zijn er verschillende stijlen. Zo speelt de groep Sabaka bijvoorbeeld een traditionele vorm van kaseko. Een groep als Yakki Famiri gebruikt veel Caribische (salsa) invloeden.

Een andere populaire Surinaams-creoolse muziekstijl is Paramaribop. Dit is een mengvorm van jazzmuziek met Surinaams- creoolse invloeden. Paramaribop is dansmuziek. Deze muziekstijl wordt bijvoorbeeld gemaakt door de band Fra Fra Sound.


HINDOESTAANSE POPMUZIEK
(Suriname)

In de populaire Surinaams-Hindoestaanse muziek wordt nog vaak gebruik gemaakt van de traditionele instrumenten. Deze worden aangevuld met westerse instrumenten zoals elektrische gitaar, basgitaar en drums.

Een artiest die zowel in Suriname als Nederland erg populair is, is Dhroe Nankoe. Hij brengt zowel klassieke Indiase muziek (zoals bhajan, ghazal liederen en thumri muziek), als een mix van Indiase muziek, house en techno. Dit doet hij met zijn groep Mumbai Dub Company.

Ontzettend populair onder Surinaamse Hindoestanen is de filmmuziek uit India. Deze films worden opgenomen in Bombay. Deze Indiase stad wordt ook wel 'Bollywood' genoemd, omdat er een gigantische filmindustrie aanwezig is, net als in het Amerikaanse Hollywood. De muziek uit deze Indiase films wordt veel nagespeeld. In het begin gebeurt dit vaak door bhaitak ghana groepen. Ze voegen hiervoor westerse instrumenten toe aan hun oorspronkelijke bezetting.

Later wordt er door de Hindoestaanse jongeren ook meer en meer geluisterd naar creoolse muziek en Caribische muziek. (Suriname ligt tegen het Caribisch gebied aan. Bovendien wonen er bijvoorbeeld op Trinidad veel Hindoestanen). Jongeren gaan al die verschillende muziekstijlen met elkaar mengen. Zo ontstaat in de jaren 1970 de hindipop.

Hindipop is een mengeling van Indiase filmmuziek, Surinaams-creoolse muziek, westerse instrumenten en Caribische muziek (zoals reggae en soca). Een bekende hindipopgroep is The Juniors. Zij maken een mix van Asian Underground, hiphop, kaseko en calypso. Hindipop is dansmuziek.