* Menu Suriname * Surinaamse Instrumenten * Kijkwijzer Suriname *

* CREOOLSE MUZIEK * HINDOESTAANSE MUZIEK *


Suriname heeft een diverse bevolking. Hierdoor kent de Surinaamse traditionele muziek veel mengvormen van muziekstijlen en tradities. Je kan hier kennis maken met de creoolse traditionele wintimuziek en de hieruit voortgekomen kawina. Daarnaast heb je de traditionele Hindoestaanse muziek, waarvan baithak ghana een voorbeeld is.

CREOOLSE MUZIEK

(Suriname)

De muziek van de in Suriname wonende creolen en marrons is sterk beïnvloed door de muziek van de vroegere Afrikaanse slaven. Zij hebben het wintigeloof vanuit West-Afrika meegenomen naar Suriname. Bij dat geloof hoort ook de wintimuziek. Hierin zijn de rituele trommels erg belangrijk.

Naast deze religieuze traditionele muziek is er ook een populaire creoolse muziekvorm: kawina. Kawina is creoolse volksmuziek. Kawina ontstaat in 1863 na de afschaffing van de slavernij. In tegenstelling tot de rituele wintimuziek is kawina dans- en amusementsmuziek. De teksten van kawina gaan over het dagelijks leven, bijvoorbeeld over de relaties tussen man en vrouw. Er wordt gespeeld op traditionele trommels uit Afrika en India. Kenmerkend zijn de dubbelvellige trommels, de zigzag of schudbus en de kwa-kwa bangi. Bij kawina wordt er gezongen in een roep- en antwoordpatroon (call and response). Een voorbeeld van een moderne kawinaband is 'La Rouge'.

HINDOESTAANSE MUZIEK
(Suriname)

De traditioneel Hindoestaanse muziek is de muziek van de Surinaams-Indische bevolking. De klassieke Indiase muziek wordt in Suriname nog maar door weinig muzikanten gespeeld. De klassieke instrumenten sitar, sarangi, vina en tabla komen er daardoor nog maar af en toe voor.

Maar er bestaat wel een levendige Hindoestaanse muziektraditie.
Hindoestaanse muziek is er niet alleen voor vermaak of ontspanning. De muziek heeft vaak een meer functionele betekenis. Er bestaan bijvoorbeeld muziekvormen die speciaal gemaakt zijn voor bruiloften en geboorten.

De traditionele Hindoestaanse muziek is ook vaak religieus. Een populaire vorm van die religieuze muziek is de baithak ghana. Typische instrumenten hierbij zijn de dhol of dhool, de dhintaal of dandtaal, de djaath, de kartaal, de madjira, de nagara, de dhapla, de khandjari en het harmonium.