* Menu House * House Instrumenten * Kijkwijzer House *

* TECHNO *


Bijna gelijktijdig met het ontstaan van de house in Chicago vinden er in Detroit belangrijke muzikale ontwikkelingen plaats. Deze leiden tot de geboorte van de techno.

TECHNO
(VS: Detroit)

Eind jaren 1980 heeft de vervallen industriestad Detroit al een rijk muzikaal verleden. Zo heeft in de jaren 1960 de stad onderdak geboden aan het Motown label. Ook staat de stad in de jaren 1970 aan de wieg van de p-funk. Terwijl de house in de vroege jaren 1980 Chicago begint te veroveren, experimenteren in Detroit Juan Atkins en Rick Davies als Cybotron met een nieuw soort muziek. Zij combineren Europese elektronische muziek met zwarte funk en elektronische hiphop. Atkins noemt het resultaat 'techno'.

Techno kent sterke overeenkomsten met house. Maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Techno gaat meer uit van melodie en (de naam zegt het al) technologie. Techno groeit uit tot een belangrijke muziekstroming. Het duurt niet lang voor de eerste mengvormen met house ontstaan. Die zijn ook nu nog erg populair. Tegenwoordig wordt het woord 'techno' meestal gebruikt om de harde elektronische variant van house muziek te omschrijven. Techno is dansmuziek.