* Landenmenu * Turkse Instrumenten * Kijkwijzer Turkije *

Turkije is het enige land ter wereld dat in twee werelddelen ligt: voor drie procent in Europa en voor de rest in Azië. Het Europese en Aziatische deel worden van elkaar gescheiden door de Bosporus rivier. Ook de wereldstad Istanbul wordt door de Bosporus in een Europees en Aziatische deel gesplitst! Istanbul is lang de hoofdstad geweest van de vele landen die aan het moderne Turkije vooraf gaan (en in die tijd zijn verenigd in het Ottomaanse Rijk). Maar de hoofdstad van de huidige Republiek Turkije is Ankara. Deze stad ligt in het Aziatische deel van Turkije, ook wel Anatolië genoemd.

Turkije maakt tot 1922 deel uit van dat Ottomaanse Rijk. In dit rijk zijn veel culturen samengekomen: Arabische muzikale invloeden vermengen er zich met Byzantijnse, Perzische, Joodse, Armeense, Griekse, Roemeense en zigeuner muziek. Dit levert een geheel eigen Turkse muziek op.


In 1922 maakt het Ottomaanse Rijk plaats voor een republiek. De eerste president van Turkije is Kemal Atatürk. Hij heeft veel aandacht besteed aan de volksmuziek uit de verschillende regio's in het land. Hij laat muzikanten het hele land doorkruisen om alle verschillende volksmuziekstijlen vast te leggen. De vele soorten volksmuziek verschillen binnen dit land nogal van elkaar. Terwijl ze vaak lijken op de volksmuziek van de buurlanden die rondom Turkije liggen.

In de jaren 1960 trekken veel Turken, op zoek naar werk, naar West-Europa. Zij nemen hun muziek als belangrijk onderdeel van hun cultuur mee. Zo ontstaat daar vanzelf een vermenging van verschillende soorten muziek.

Naast de vele Turkse volksmuziek, maken ook de klassieke en militaire muziek onderdeel uit van de Turkse muzikale tradities. Al deze stijlen zullen uiteindelijk de populaire Turkse muziek gaan beinvloeden.


* Traditionele Turkse Volksmuziek * Klassieke en Militaire Turkse Muziek * Populaire Turkse Muziek *