* Menu Turkije * Turkse Instrumenten * Kijkwijzer Turkije *

* RELIGIEUZE MUZIEK * MILITAIRE MUZIEK * SANAT *


Vanuit de traditionele Turkse volksmuziek zijn in de loop der tijd geheel nieuwe muziekvormen ontstaan. Deze worden gerekend tot de klassieke Turkse muziek. Een voorbeeld hiervan is de religieuze muziek van de Soefi Orden. Deze muziek vormt de oorsprong van de sanat muziek. Deze sanat muziek ontwikkelt zich verder aan de Ottomaanse hoven.

Aan diezelfde hoven ontwikkelt zich ook de militaire muziek van de Janitsaren.
Samen met de vele volksmuziek, zullen ook deze klassieke en militaire muziek (als onderdeel van de Turkse muzikale tradities) de Turkse popmuziek gaan beinvloeden.


RELIGIEUZE TURKSE MUZIEK
(Turkije)

In de tijd van het Ottomaanse Rijk zijn de Turkse kloosters van de Soefi Orde broedplaatsen van de Turkse klassieke muziek. Het muzikaal voordragen (of reciteren) van teksten uit de Koran vormt de oorsprong van de zogenaamde sanat muziek. Ook de Byzantijnse kerkmuziek (die nog steeds bewaard is gebleven) heeft haar bijdrage geleverd aan het ontstaan van deze sanat muziek.

De dansen van de derwisjen van de Mevlevi Orde worden buiten de kloosters ook beoefend aan het hof van de Sultans en in de paleizen van de Pasja's.

Daarnaast zijn binnen de Alevitische gemeenschap Turkse troubadours actief, die religieuze liederen vertolken. Zij vinden hun plaats in de Turkse volksmuziek.

Religieuze muziek heeft natuurlijk een religieuze functie. Men bespeelt dezelfde instrumenten als in de Turkse volksmuziek.

SANAT
(Turkije)

In de 17e eeuw maakt de Turkse religieuze muziek zich aan het Ottomaanse Hof langzamerhand los van de religie. Vanuit Istanbul heeft de traditionele Turkse volksmuziek zich dan al sinds de 16e eeuw vermengd met de Arabische, Perzische, Centraal-Aziatische en Byzantijnse muziek. Joden, Grieken, Armeniërs, Roemenen en Arabieren die in Istanbul bij elkaar komen dragen allemaal bij aan het ontstaan van de specifieke Turkse sanat of kunstmuziek.

Deze muziek kan gezien worden als onderdeel van de Turkse klassieke muziek. De Turkse sanat muziek is heel anders dan de westerse klassieke muziek. Er bestaat in de Turkse muziek geen meerstemmigheid in de vorm van contrapunt of harmonie. Ook het westers principe van zich ontwikkelende melodische thema's en motieven ontbreekt. Turkse muziek is gebaseerd op de principes van makam en usul.

In de klassieke Turkse sanat muziek bespeelt men de santur en kanun, de ud, de tanbur, de rebab, de kemence of keman en de ney. Oude ritme-instrumenten als de def en nakkare worden tegenwoordig in de sanat bijna niet meer gebruikt.


MILITAIRE TURKSE MUZIEK
(Turkije)

Aan het Ottomaanse Hof ontstaat de militaire muziek van de Janitsaren in dezelfde tijd als de sanat muziek.