* Menu Turkije * Turkse Instrumenten * Kijkwijzer Turkije *

* TRADITIONELE VOLKSMUZIEK * ZIGEUNERMUZIEK *


De Turkse muziektraditie is ondermeer te vinden in de vele vormen van volksmuziek uit de verschillende regio's van Turkije. Veel populaire Turkse (volks)muziek van vandaag baseert zich op deze traditionele volksmuziek. Rondreizende zigeuners hebben met hun muziek een grote rol gespeeld in de vermenging en beinvloeding van deze verschillende volksmuziekstijlen.

TRADITIONELE VOLKSMUZIEK
(Turkije)

De eerste president van het moderne Turkije, Kemal Atatürk, vindt de volksmuziek zo belangrijk dat hij jonge muzikanten door het land laat trekken om deze zeer gevarieerde muziek vast te leggen. Dit levert een rijke collectie op van per streek sterk verschillende muziek.

De Turken komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Van hieruit trekken ze vanaf de tweede helft van de 11e eeuw Anatolië binnen. Daar vermengen ze zich met de Armenen en Koerden in het oosten en de Grieken in het westen. De relatie tussen deze bevolkingsgroepen is er door de eeuwen heen niet beter op geworden. Maar in hun muziek zijn er nog steeds veel overeenkomsten, soms meer dan in de volksmuziek van de groepen binnen Turkije zelf.

Binnen de volksmuziek is de saz het belangrijkste instrument. Je vindt het overal terug. Hiernaast speelt men op de darabuka, de klarinet, de ud en kanun. Naast deze instrumenten zijn er die alleen in een bepaalde streek worden gebruikt. Zo speelt de bevolking rond de kust van de Zwarte Zee haar feest- en dansmuziek op de kemence, de tulum en de cifte.

TURKSE ZIGEUNERMUZIEK
(Turkije)

De zigeuners hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het Turkse muziekleven. Ze zijn niet islamitisch. Daardoor kunnen ze zich veel vrijheden veroorloven op het gebied van muziek en dans. Door hun zwervend bestaan beheersen de Turkse zigeuners een uitgebreid repertoire. Dit repertoire gaat van Anatolische dansen tot klassieke improvisaties in het Turkse systeem van makam.

Bijna in alle landen waar zigeuners zich vestigen, nemen ze de daar aanwezige muziek in hun eigen muziek op. Toch kan je zigeunermuziek altijd herkennen aan een eigen accent.

Een goed voorbeeld van deze zigeunergroepen met traditioneel repertoire is het Istanbul Oriental Ensemble.