* Landenmenu * West-Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer West-Afrika *

Afrika is een groot werelddeel met vele landen en culturen. Hier kan je kennismaken met de muziek uit de Franstalige landen van West-Afrika. Omdat West-Afrika op zich ook heel groot is, worden alleen de landen van de Manding cultuur besproken.


Mali en Guinee zijn het centrum van het historische Manding of Mali Rijk. Ook het huidige land Senegal hoort daar bij. Het gebied van de stammen die van oorsprong in deze landen wonen, loopt over de huidige landsgrenzen heen. Er worden drie hoofdtalen gesproken in het gebied van de Manding bevolking: Maninka, Bamana en Mandinka. Door de eeuwen heen heeft elk van deze drie gelijknamige culturen zijn eigen muzikale ontwikkeling doorgemaakt. Dit komt deels door contacten met verschillende buurvolkeren en deels door verschillende koloniale en post-koloniale ervaringen. In de muziek van deze landen staan ritme en percussie centraal.

Door de koloniale slavenhandel zijn veel West-Afrikaanse muziekinvloeden terechtgekomen in de Verenigde Staten van Amerika, het Caribisch gebied en Suriname.

* Traditionele Manding Muziek * Wassoulou Muziek * West-Afrikaanse Popmuziek *