* Menu West-Afrika * West-Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer West-Afrika *

* MBALAX * WEST-AFRIKAANSE POPMUZIEK *

MBALAX
(Internationaal)

Mbalax is een mix van traditionele West-Afrikaanse muziek en westerse popmuziek. Mbalax is dansmuziek. De instrumenten uit de Maninka muziek worden hier gecombineerd met elektrische gitaar, basgitaar en soms synthesizer.

De bekendste Mbalax artiest is Youssou N'Dour. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriel en Neneh Cherry. Yousou N'Dour mengt traditionele instrumenten als de kora, sabar en djembé met westerse popmuziek. Zijn voorbeeld kent zeer veel navolging. Naast de popmuziek gaat Yousou N'Dour ook door met het maken van traditionele muziek. Hij staat bekend als een groot koraspeler.


WEST-AFRIKAANSE POPMUZIEK
(Internationaal)

In Dakar zijn de laatste jaren enorm veel hiphopgroepen ontstaan. Zij rappen in hun eigen taal en gebruiken voor het geluidseffect traditionele instrumenten als de sabar. Een voorbeeld van zo'n groep is Positive Black Soul. De Malinese gitarist Ali Farka Touré wordt wereldwijd bekend door zijn samenwerking met Ry Cooder. Ook Malinese artiesten als Salif Keita en Mory Kante zijn voor hun mix van traditionele en westerse muziek bekend.