* Menu West-Afrika * West-Afrikaanse Instrumenten * Kijkwijzer West-Afrika *

* GRIOT MUZIEK * MANINKA MUZIEK * BAMANA MUZIEK * MANDINKA MUZIEK *


Het Mali of Manding Rijk zorgt voor eenheid in de muzikale traditie van de Franstalige West-Afrikaanse landen: Mali, Senegal en Guinee. Hieruit ontstaat de traditionele Mandingmuziek. In deze muziek staat ritme centraal. De ritmes kunnen per gelegenheid en per streek sterk verschillen. Binnen de Manding cultuur is er een onderscheid te maken tussen de Maninka, Bamana en Mandinka muziek. Kenmerkend voor de Manding bevolking zijn de verhalenvertellers: de jeli of griots.


Afrikaanse muziek wordt in het Westen vaak gezien als trommelmuziek. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Op een Afrikaans feest wordt niet alleen op trommels gespeeld. Er wordt ook altijd gedanst en gezongen. In Afrika is muziek meer dan alleen voor amusement of voor concerten, zoals vaak in het Westen het geval is. Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een bruiloft of een geboorte, worden speciale ritmes gespeeld. Deze mogen alleen dan gespeeld worden.

De trommels zijn per land verschillend. Wellicht heb je wel eens gehoord van de djembé. Deze trommel is bij ons het bekendst. In Senegal en Mali is het een belangrijk instrument. Djembé-spelers uit deze landen treden in Nederland op en geven hier les. Op bijna elke muziekschool in Nederland kan je tegenwoordig djembé-les krijgen.

In Senegal heb je daarnaast ook de sabar. Verder worden ook de krin, de balafoon en het snaarinstrument kora veel gebruikt.

GRIOT MUZIEK
(Mali/ Guinee/ Senegal)

De jelis of griots zijn kenmerkend voor de Manding bevolking. Zij vertellen over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis en over belangrijke personen. In het begin werken de griots vaak voor de hofhouding. Zij zingen dan lofliederen over de vorst. Hun muziek is gebaseerd op een melodie die zich steeds herhaalt. Daarop wordt dan geïmproviseerd.

Veel moderne bands gaan met deze jeli traditie verder. Zoals bijvoorbeeld Bemebeya Jazz uit Guinee en Les Ambassadeurs en de Rail Band uit Mali.

MANINKA MUZIEK
(Mali/ Guinee)

Maninka muziek is de traditionele Manding muziek uit Mali en Oost-Guinee. Typisch zijn het middelmatige tempo, de lekkere ritmes en de versierde melodieën bovenop de vaste harmonieën. Traditionele begeleidingsinstrumenten in de Maninka muziek zijn de ngoni, de tamani en de dundun.

In Oost-Guinee is sinds de late jaren 1940 de gitaar populair. De manier van gitaar spelen lijkt erg op balafoon melodieën en speeltechnieken.

Bekende zangers van Maninka muziek zijn Ami Koita, Kasse Mady Diabaté en Salif Keita. Een bekende Maninka gitarist is Kanté Manfila.

BAMANA MUZIEK
(West-Afrika)

Bamana melodieën zijn vaak pentatonisch en hebben een langzaam tempo. De muziek lijkt meer op de muziek uit de noordelijker gelegen woestijngebieden. Bamana muziek is dansmuziek. Een bekende dansband uit de Bamana stijl is de Super Djata Band.

MANDINKA MUZIEK
(Senegal/ Gambia)

In de Mandinka muziek van Senegal en Gambia staat de kora centraal. In Mali wordt meestal door vrouwen gezongen. Maar in Senegal en Gambia zingen voornamelijk mannen.

De muziek is sterk beïnvloed door de ritmes en trompatronen van aangrenzende bevolkingsgroepen, zoals de Wolof uit Noord-Senegal en de Jola uit Zuid-Senegal. Een bekende koraspeler is Jaliba Kuyateh.